verbeter de stad

Mijn Missie voor Nederland in de Volkskrant

6 september 2021, doorBouke de Jong

Blogs

Bouw een zelfvoorzienende drijvende stad voor 100.000 inwoners

Afgelopen zaterdag was het laatste artikel in een zomerreeks van artikelen in de Volkskrant waarin een ingezonden Missie Nederland werd onderzocht en besproken door de wetenschapsredactie. Dit was de uitvraag van de krant in het voorjaar: Welke extreem ambitieuze missie wilt u dat Nederland voltooit, nog voor het jaar 2030? Een idee onder het motto ‘eigenlijk kan het niet, maar als we écht alles op alles zetten…’ Doe mee met Missie Nederland!
De Missie Nederland die ik heb ingezonden was onderstaande en is afgelopen zaterdag grotendeels ook zo beschreven in bijgaand artikel in de Volkskrant. Hartstikke gaaf natuurlijk, zeker omdat ook in het artikel staat dat deze ingezonden missie de meest nabije is en daardoor perfect past bij ‘verbeter de stad’. Hier kom ik in een andere blog op terug.
Missie: De eerste zelfvoorzienende CO 2 neutrale drijvende grote stad  
Voor de kust van Nederland op de Noordzee wordt een grote drijvende stad (100K bewoners) gebouwd. Het sociale doel is om op korte termijn de woningnood op te lossen. De stad wordt volledig CO2 neutraal gebouwd en vooral dit is een wereldwijd voorbeeld voor het bouwen van de toekomst. De stad is in 2030 gereed! De stad is, tijdens en na de bouw, CO2 neutraal en de bewoners en bezoekers zijn volledig zelfvoorzienend. Alles wat er wordt gebruikt, geconsumeerd etc. komt dus van, van boven of van onder deze drijvende stad. De stad wordt gebouwd op zee, echter heeft deze geen negatieve impact op de zee en het leven in en om de zee.

Wat levert het op:
  • De woningnood oplossen
  • Grote stap voorwaarts richting CO2 neutraal leven
  • Het voorbeeld wereldwijd van CO2 neutraal bouwen
  • Het is nu mogelijk om volledig zelfvoorzienend te zijn, zelfs op zee
  • Ondanks de grote van de stad op zee heeft deze toch geen negatieve impact op de zee en het leven in en om de zee. Ook dit is een voorbeeld wereldwijd, het kan dus wel: de natuur en biodiversiteit in stand houden en toch menselijk gebruikmaken van het gebied.

Bouke de Jong
Utrecht, 29-05-2021
Tags:

Blogs

Gerelateerde berichten