verbeter de stad

Nu écht een integraal programma voor de leefomgeving

Ondersteund met een unieke verbetertool

Integraal programmeren

Het maken van een goed integraal programma voor de openbare ruimte is complex. Grote opgaven zoals de gevolgen van klimaatveranderingen, de energietransitie en de toenemende participatie van gebruikers samenbrengen in één programma van de openbare ruimte is de uitdaging.

Integrale samenwerking

Integraal programmeren is samenwerken en verbinden in de leefomgeving. En precies dit is ook het lastigste. Je wil namelijk niet die egoïstische spits in je team hebben die enkel voor eigen succes gaat. 

 

Nee, je wil samen vanuit één integrale bril kijken naar de leefomgeving. Werken vanuit gezamenlijke doelstellingen en ambities. We gunnen iedere gemeenten een geweldige integrale samenwerking in de leefomgeving. En dat gaat niet vanzelf, dat is een project op zich.

Programmeer de stad

Programmeer de stad is ontstaan vanuit de ervaring bij meer dan 50 gemeenten de afgelopen 20 jaar. We hebben gezien dat integraal programmeren, stedelijk programmeren, integraal werken en verbinden één belangrijk ding gemeen hebben. Het gaat over samenwerken.

 

En om dit samenwerken te bereiken is het nodig om 3 zaken goed te regelen met elkaar:

Benieuwd of programmeer de stad voor jou écht werkt?
Laat maar zien…

Wil je blijven praten over integraal of stedelijk programmeren en het niet waarmaken?

 

Of wil je dat jullie integrale programmering staat als een huis?

 

Eindelijk met al de stakeholders in de leefomgeving inzicht in de initiatieven, doelen, ambities en projecten. En ieder jaar een afgewogen programma voor de leefomgeving presenteren.

 

Programmeer de stad is een programmeertool die werkt vanuit een online kaartomgeving. Met deze tool heeft iedere stakeholder elk moment inzicht in wat er speelt in de leefomgeving. De tool ondersteund het gehele programmeerproces door al de stappen en resultaten vast te leggen. En heb je ook nog de mogelijkheid om de projecten die uit het programmeerproces komen te monitoren en aan te sturen tot het moment dat ze gereed zijn en weer worden overgedragen aan de beheerorganisatie.

Recensies

Gebruikers aan het woord

We waren op zoek naar een afstemmingstool om alle werken en initiatieven in de openbare ruimte in 1 overzicht inzichtelijk te maken. We wilde een programma met gemeente brede kaart waarin de begrenzing van de werken/projecten op een simpele manier kon worden ingetekend of vanuit beheersystemen kon worden overgeheveld. Daarnaast wilde we ook dat we een zoek- en filterfunctie erin hebben. Programmeer de Stad voldoet aan al deze wensen.

Het levert op dat door een helder overzicht diverse overlappende zaken direct werden gezien en afstemming kon plaatsvinden. Anders zou dit mogelijk pas in de uitvoering geconstateerd worden dat deze werken elkaar in de weg zaten. De afstemming en de kans om integraal werken op te pakken of te communiceren wordt hiermee makkelijk en efficiënt.

Nee, na een demo bleken al ons wensen makkelijk worden ingevuld. Zaken die we als Zeist specifiek willen hebben kunnen met wat overleg worden geïmplementeerd. We merkte omdat het webbased oplossing is dat er ook voor interne automatiseringsafdeling geen werk bij komt voor updates e.d. wat ook een groot voordeel is. De software is intuïtief en daardoor is de drempel om zaken in te vullen en bij te houden laag. Bij een dergelijk overzicht is actueel houden net zo belangrijk als de eerste verzamelronde.

In Zeist zijn we net begonnen maar nu al zien we binnen de afdeling al makkelijk de conflicten of mogelijkheden tot samenwerken oplichten op de kaart. De grote vervangingsprojecten van de afdeling die in uitvoering, voorbereiding of zelfs toekomstige wensen zitten in het systeem. De onderhoudsopgave voor ca. 10 jaar kunnen worden gekoppeld aan verkeerskundige wensen en subsidieprojecten. Dit willen we later verder uitbouwen naar projecten van andere afdelingen zoals van ruimtelijke projecten en initiatieven. Ook wordt gekeken of zelfs de kleinere onderhoudsopgaven willen toevoegen. Als we eenmaal een goed gevuld overzicht hebben kunnen we ook de stap buiten de gemeente maken. De tool helpt ons dan ook voor overleg met andere overheden (RWS, provincie, buurgemeenten), NUTS partijen of grote renovaties van woningbouwverenigingen.

Niklas Harts

Integraal beheerder, Gemeente Zeist

Meer weten, plan een kennismaking of demo in

Geïnteresseerd en wil je meer weten. Plan dan een kennismaking of demo in en laat je gegevens hieronder achter. Dan neem ik snel contact met je op.