verbeter de stad

Integraal werken in de openbare ruimte – wat is daarvoor nodig?

9 januari 2023, doorBouke de Jong

Blogs
Je wilt werk met werk maken. Een hele buurt verbeteren en verduurzamen. Voordat het project start al de uitdagingen in beeld hebben. Biodiversiteit, vergroenen, klimaatadaptatie en duurzaamheid zijn belangrijke ambities. Je wilt waarden gestuurd werken. Dus niet alleen in ambitie, maar nu echt tot aan de schop die in de grond gaat.
Integraal werken in de openbare ruimte klinkt zo logisch en toch is het verrekte lastig om waar te maken. Wat is er voor nodig om dit te gaan doen? Waar begint het mee?
De integrale mindset
Om te komen tot integraal werken in de openbare ruimte is één item absurd belangrijk. Namelijk het hebben van een integrale mindset. Even in gewoon Nederlands, mindset betekent natuurlijk overtuiging. Dus de gehele betrokken organisatie moet de overtuiging hebben dat integraal werken dé manier van werken in de leefomgeving is.
Dit geldt niet enkel voor de uitvoerders, beheerders en projectleiders, nee de gehele keten van betrokken stakeholders. Zonder dat deze overtuiging er is, is de kans groot dat het ergens breekt in die keten onderweg.
Wat is die integrale mindset? De overtuiging van iedere betrokken stakeholder om integraal en gebiedsgericht te kijken naar de openbare ruimte. Van bestuurder tot beheerder, van programmamanager duurzaamheid tot de toezichthouder buiten. En willen is niet voldoende. Juist het DOEN, leren en beter worden is wat er nu vaak ontbreekt.
En het is zo leuk om écht samen te werken aan het verbeteren van die leefomgeving. Ga met elkaar kijken naar de buurten en wijken. Waar zit de prioriteit als je al de kansen en bedreigingen op elkaar legt. Waar zien we dan integraliteit ontstaan. Waar kunnen we een integraal gebiedsgericht project van maken. En dan handen op elkaar en gaan doen!
Dit wil je zelf toch ook als bewoner
Zet even je professionele pet af en je bewoners pet op. Dan wil je toch ook dat jouw gemeente op een integrale manier aankijkt tegen en werkt in jouw omgeving. Dan wil je toch het liefst dat je wijk altijd bereikbaar is. En als de gemeente dan toch aan het werk gaat in je straat, doe het dan gelijk goed. Vervang dan ook die lelijke wipkip voor een toestel dat wel wordt gebruikt.
Zorg dan gelijk dat wij als bewoners geholpen worden met het verduurzamen van ons huis en onze tuin. Zorg er dan voor dat de gehele wijk een upgrade krijgt. Om tenslotte met een trots gevoel de wethouder een lintje te laten knippen.
Aan de slag
Wil je écht de stap maken naar integraal werken in de openbare ruimte, begin dan met die mindset. Begin met het overtuigen van je collega´s. En ga het daarna vooral doen. Start met één buurt en zet hier een integraal projectteam op en ga het DOEN!
Neem je collega’s mee, maak ze enthousiast. Benoem de voordelen, kansen en vertel vooral dat het werk hier leuker en uitdagender door wordt. En dat juist de bewoners hier blij van worden.
Lukt het niet om je collega’s te overtuigen? Mis je tools, de juiste woorden of voorbeelden?

Schrijf je dan in voor mijn wekelijkse mailing waarin ik je verras met mijn verhalen of inzichten. Ik weet zeker
dat je hier waardevolle kennis uit haalt.

Wil je meer weten?

Meld je dan aan voor mijn wekelijkse mailing.
Let op: alleen aanmelden als je echt geïnteresseerd bent in het verbeteren van de stad!

    Tags:

    Blogs

    Gerelateerde berichten