verbeter de stad

Het begin

3 september 2021, doorBouke de Jong

Blogs
Ik ga jullie stap voor stap meenemen in het proces dat ik heb doorlopen om te komen tot verbeter de stad en de verbetertools. Deze ontwikkeling is nog volop gaande, echter heeft het proces om hier te komen mij al zoveel gebracht dat ik het zinvol vind om te delen. Hierbij het eerste deel; het begin!
Het was eind maart 2020. De wereld was zojuist piepend en krakend tot stilstand gekomen vanwege de COVID-19 pandemie. In Nederland zorgde de eerste lockdown-periode ervoor dat we met z’n allen thuis kwamen te zitten. De oorzaak was natuurlijk verschrikkelijk. Gelukkig waren wij allemaal gezond, en bovendien zorgde het gedwongen thuisblijven ervoor dat mijn zwangere vriendin en ik heerlijk met elkaar konden toeleven naar de geboorte van onze dochter, begin juni.
Nog nooit was ik in mijn werkende leven zoveel thuis. Ik was juist vaak op pad, van klant naar kantoor, en weer door naar een volgende klant. Kortom, veel actie. Dat vond ik altijd prettig en ik heb er ook mooie successen mee behaald.
De lockdown betekende voor mij een periode van bezinning, van meer tot mezelf komen. Waar ik mezelf altijd graag liet motiveren, en ook beïnvloeden door anderen, vond ik mijn motivatie nu van binnenuit, vanuit mezelf. Ik heb ontdekt dat juist dan pas ècht mooie dingen kunnen ontstaan.
Het idee voor ‘verbeter de stad’ ontstond op Tweede Paasdag 2020. Ik zat rustig in de tuin en opeens, in een flits had ik het: mijn idee voor een nieuw concept. Ik bedenk al jarenlang marktconcepten, die ik vervolgens uitwerk met anderen binnen de bedrijven waar ik heb gewerkt. In die uitwerkingsfase verandert er vaak veel aan die concepten, en lang niet altijd ten goede. Het zorgt ervoor dat ik het gevoel met het concept kwijtraak, omdat het niet meer het idee is dat ik voor ogen had.
Daarom doe ik het deze keer anders. Ik beloof mezelf om dit concept uit te werken, precies zoals ik het op Tweede Paasdag in de tuin heb bedacht. Achteraf bezien is deze bijzondere belofte aan mezelf een moment om te onthouden. Een les om meer uit mezelf te halen, om te werken aan mijn ideeën en mijn visie op de wereld en ons mooie vakgebied.
En zo gezegd, zo gedaan. Zonder moeite ben ik aan de slag gegaan. Tussen mijn werk, het gezin en al het andere door, heb ik elke dag een half uurtje besteed aan het uitwerken van mijn concept. Op die manier blijft het concept zich in mijn hoofd doorontwikkelen, zonder dat ik mezelf erin verloor. Een half uurtje schrijven, lezen, schetsen, wat dan ook. En het bleek eigenlijk helemaal niet zo lastig om dat half uurtje per dag te vinden. Met een kwartiertje eerder uit bed, heb je de helft al te pakken. Bovendien gebruikte ik de vroege ochtend vanaf 5u30 vaak al om heerlijk in alle rust te sporten of te lezen. Juist dit moment van de dag, wanneer mijn hoofd nog niet gevuld was met alle dagelijkse beslommeringen, bleek ideaal om mijn ideeën verder uit te werken.
Het concept dat ik wilde ontwikkelen en in de markt wilde zetten, was vanaf het eerste moment duidelijk. Maar een naam… dat was lastiger. Ik heb vele potentiële namen, termen en afkortingen op papier gezet, maar het duurde uiteindelijk tot de nacht voordat onze dochter werd geboren, op 8 juni, voordat ik de naam had. Een naam die een exacte beschrijving geeft van mijn concept en wat ik wil bereiken. Een naam die eigenlijk te logisch is……verbeter de stad, want dat is precies wat ik wil bereiken!
Tags:

Blogs

Gerelateerde berichten