verbeter de stad

Breng de natuur terug naar huis

15 oktober 2021, doorBouke de Jong

Blogs
De missie van verbeter de stad is: Samen onze veranderende leefomgeving verbeteren en verduurzamen. Eén van de mooiste en makkelijkste maatregelen hiervoor zijn groene daken.
Hoewel Nederland op dit moment kampt met een woningtekort staat ons kleine land vol met gebouwen. Allemaal hebben ze één ding gemeen; ze staan op een plek waar eerst natuur was. Met de toenemende problemen door het veranderende klimaat zoals wateroverlast, hittestress, achteruitgang van biodiversiteit etc. lijkt de oplossing heel eenvoudig; breng de natuur terug, op de gebouwen. Helaas zijn niet alle daken geschikt om een royale daktuin aan te leggen, maar gelukkig kun je met wat creativiteit een eind komen. Zo schreef Marijn van Rossem mij als introductie over zijn bedrijf Earth Kweek.
Voor wie nog twijfelt aan de voordelen van een groendak zet ik deze heel graag nog even op een rij voor je:
  • Een groen dak vangt regenwater op en zorgt voor de verdamping en zuivering hiervan. Zo hebben we minder regenwater op straat of in ons riool wat helpt om wateroverlast te voorkomen.
  • Een groendak heeft een isolerende werking, zowel in de zomer als in de winter, waardoor energiekosten lager uitvallen. En dat blijkt de komende tijd niet onbelangrijk
  • Groene daken zijn goed voor de biodiversiteit want ze zijn aantrekkelijk voor insecten.
  • Groene daken nemen schadelijke fijnstoffen op en maken op die manier de lucht schoner.
  • Wanneer je een groen dak combineert met zonnepanelen, blijkt dat dankzij de verkoelende werking van de begroeiing het rendement van zonnepanelen met 4% verhoogd wordt.

Groen en gezondheid
Omgevingspsycholoog en wetenschapper Sjerp de Vries (Alterra) nam 147 studies door naar de effecten op de gezondheid van mensen met een meer of minder groene omgeving.
De bevindingen van De Vries inspireren en ze kunnen ons op het spoor zetten van nieuwe argumenten, studieonderwerpen en plannen om onze omgeving gezonder, plezieriger en groener te maken.
Zijn onderzoek heeft laten zien dat het positieve effect van groen op onze gezondheid, vooral via stressreductie is aangetoond. Verblijf in een groene omgeving leidt duidelijk tot vermindering van stress. Dit geldt voor tuinen, parken en plantsoenen en voor een agrarische of blauwe omgeving (water). Er is hierbij geen verschil aangetoond tussen ‘wilde’ natuur en natuur die wordt beheerd door mensen.
Maar wat mij betreft nog veel belangrijker is hoeveel mooier onze leefomgeving wordt met zoveel meer groen. Ik woon in Utrecht en wordt zelfs al blij als ik langs een bushalte fiets of loop met een groen dak erop. En het is zo gemakkelijk om onze daken te beleggen met groen. Ik zeg DOEN!

Getoonde foto is van Rooftop Revolution
Tags:

Blogs

Gerelateerde berichten