verbeter de stad

Hoe opgavegericht werken helpt bij het verbeteren van de leefomgeving

6 februari 2023, doorBouke de Jong

Blogs
We hebben er onze mond vol van: opgavegericht werken. Het is de heilige graal, dé oplossing voor al onze problemen. Iedere gemeentelijke organisatie wil dit. Pak een collegeprogramma erbij, een promotiefolder van een organisatieadviesbureau of een beleidsplan, overal staat de term in.
En weet je wat ik me vooral afvraag ….Wat is het eigenlijk? En hoe gaat dit dan écht helpen bij het verbeteren van de leefomgeving?
Wat is opgavegericht werken?
Een opgave is een maatschappelijk vraagstuk dat om een antwoord vraagt. Dit vraagstuk krijgt vaak media aandacht, is een integraal vraagstuk en er zijn veel partijen bij betrokken. Hiermee aan de slag gaan is een andere manier van werken dan dat we gewend zijn.
Het vraagt een andere opstelling van ambtenaren en stakeholders: een blik naar buiten in plaats van naar binnen, de opgave centraal in plaats van het reguliere systeem van waaruit gewerkt wordt. De rol van de gemeenteambtenaar verandert hiermee van ‘probleemoplosser’ naar ‘procesregisseur’. Want er wordt sturing verwacht op de opgave samen met stakeholders.
En nu in de praktijk
Neem het onderwerp mobiliteit. Dit is een belangrijk maatschappelijk vraagstuk met een grote impact op al de gebruikers in de leefomgeving. Veel gemeenten hebben een mobiliteitsvisie en besluiten bijvoorbeeld dat de fiets belangrijker is dan de auto. Of besluiten dat er in de stad overal 30 km/u de maximale snelheid is. Hoe kan je deze belofte waarmaken? Want de stad is hier grotendeels niet op ingericht. En waar in de stad liggen de kansen hiervoor?
Laten we dit benaderen als een opgave. Zet deze opgave (waarmaken van de mobiliteitsvisie) centraal en bepaal met de stakeholders de oplossingen. En gebruik deze oplossingen als input voor het stedelijk programmeren. Dit kan voor een versnelling zorgen van, in dit geval het waarmaken van de mobiliteitsvisie, en uiteindelijk de veiligheid vergroten.
Van opgave naar verbeteren van de leefomgeving
De oplossing voor het waarmaken van de mobiliteitsvisie is net als andere opgaves input voor het stedelijk programmeren van de leefomgeving. Want hier komt alles bij elkaar. Voordat je gaat bepalen wat je wanneer in die leefomgeving wilt gaan doen is dit het belangrijkste moment.
Aan de voorkant, waar nog geen project of programma is gedefinieerd, zitten de grootse kansen om al deze opgaves samen te brengen. Hier, tijdens deze eerste fase van stedelijk programmeren, breng je de opgaves samen met de benodigde maatregelen in de leefomgeving.
En juist het samenbrengen hiervan geeft inzicht in waar de échte verbetering buiten zit.
Potje Tetris spelen?
Je kent het vast (nog) wel, het spelletje Tetris. Met al die verschillende vormpjes die je kan veranderen terwijl ze naar beneden vallen. Tot je de juiste passende vorm hebt en je deze snel naar beneden kunt drukken.
Al de opgaves, het benodigde onderhoud en andere kansen en knelpunten zijn net als deze vormpjes, ze passen meestal niet precies in elkaar. Hier hoort nog wat aanpassing bij, van vorm veranderen, een stukje van de opgave inleveren zodat deze wel past op de andere.
Dat is lastig! Want de opgave waar jij voor staat is natuurlijk wel de belangrijkste of in ieder geval in jouw belang dat deze volledig wordt opgepakt. En precies dit is de het moeilijkste aan stedelijk programmeren. En uiteindelijk is het wel het efficiënts wanneer de opgaves in elkaar passen, want dan wordt het meeste bereikt in de leefomgeving. Dan kan je efficiënter omgaan met de beschikbare middelen en kunnen we daadwerkelijk de leefomgeving verbeteren.
Wil jij ook starten met stedelijk Programmeren?
Ontdek hoe de methodiek Programmeer de stad jou hierbij kan helpen. En plan een kennismaking in om te ontdekken of we snel kunnen starten.
Tags:

Blogs

Gerelateerde berichten