verbeter de stad

Hallo stadsverbeteraar!

Ik ben Bouke de Jong. Oprichter van verbeter de stad en specialist stedelijk programmeren van onze leefomgeving. Vanuit mijn missie om samen onze leefomgeving te verbeteren en verduurzamen heb ik verbeter de stad oprichter.
Het idealisme om mijn steentje bij te dragen aan het verbeteren van de wereld, was al op jonge leeftijd aanwezig. Zo bracht ik als 11-jarig jochie, samen met mijn zusje, zelfgemaakte folders rond voor onze eigen milieubeweging.

We deelden daarin onze zorgen over het milieu, en riepen vervuilers op nu toch ècht te stoppen met vervuilen.

Die passie om onze leefomgeving te verbeteren, is altijd gebleven. Sterker nog, ik heb er mijn werk van gemaakt.
Bij Rijkswaterstaat en het ingenieurs- en adviesbureau Antea Group een lange ontwikkel- en leertijd gehad. Inhoudelijk erg sterk geworden, de wereld van beheer vanuit vele gemeenten goed leren kennen.

Bij Antea Group heb ik de ontwikkeling naar Integraal en gebiedsgericht beheren en programmeren opgezet.
Nu vanuit een kleiner adviesbureau (Cleverland) mezelf meer gaan uitdagen. Bij een groter bureau stranden ideeën of veranderen deze naar gelang er meer mensen zich hiermee bemoeien. Hier kon ik met mijn idee en visie een nieuw team op zetten.

De integrale Programmeerkamer als volgende stap in Stedelijk Programmeren ontwikkeld en toegepast.
Het zat al langer in mijn hoofd te broeden, de stap zetten om als freelancer alleen verder te gaan. Een mooie opdracht bij de gemeente Zeist gaf me hierbij een vliegende start.
Corona sloeg in, we kwamen met z’n allen thuis te zitten. Voor mij als introvert een heerlijke tijd. Nu kwam er ruimte in mijn hoofd om te gaan doen en opstarten en uitwerken wat echt van mij is.

Alles wat ik heb geleerd en ontdekt in een lange periode van werken kwam bij elkaar en heb ik samengevat in de methodiek ‘programmeer de stad’.

En dit vanuit de missie om de leefomgeving te verbeteren en verduurzamen, en zo was ‘verbeter de stad’ geboren
Met een ongelooflijke drive en inzet werk ik hard aan een website, aan de teksten, aan de ontwikkeling van de tool programmeer de stad. Ondertussen is ook onze jongste dochter geboren en werk ik aan een aantal opdrachten.

Een hele drukke tijd, maar wat is hier veel moois uit voortgekomen.
Tijdens onze maand wonen op Bonaire, wat voor mij een zogenaamde workation was goed kunnen reflecteren op de afgelopen jaren. Hierdoor de volgende stap gezet waardoor ik me meer ben gaan richten op wat ik goed kan en waarmee ik de grootste impact kan maken in het verbeteren en verduurzamen van de leefomgeving.

De focus van mijn dienstverlening is Stedelijk Programmeren waarbij ik mijn eigenwijze methodiek Programeer de stad inzet om gemeenten hiermee te helpen.
Programmeer de stad is opgezet om gemeenten écht op gang te helpen. Juist op dit onderwerp zijn er teveel praatgroepen, mooie abstracte ideeën en komt er te weinig van de grond. Dit is ook moeilijk, juist omdat het over samenwerken gaat, over verschillende belangen en doelen.